Pollákova rómska reforma je podľa Daniela Krajcera neviditeľná

15.02.2013 Bratislava

Bratislava 14. februára (TASR) - Rómska reforma z dielne splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO) pripomína poslancom SaS legendárneho Yetiho. "Tiež sa o nej hovorí, ale nikto ju nevidel," vyhlásil podpredseda strany Daniel Krajcer.

"Nemáme k dispozícii, nie sú na stole žiadne návrhy, žiadne zákony, žiadne opatrenia. Najnovšie sme sa dozvedeli, že pán Pollák išiel pre inšpiráciu do USA," povedal. "Druhá výhovorka je ešte absurdnejšia, momentálne aj s pánom Matovičom zisťujú, pod ktorý rezort vlastne pán splnomocnenec patrí, či pod rezort vnútra, alebo práce a sociálnych vecí. Dôvodom má byť údajne to, že teraz zistili, že hlavná časť prostriedkov na tieto opatrenia má plynúť z Európskeho sociálneho fondu," dodal Krajcer.

Zároveň upozornil, že zástupcovia SaS vo vláde už v minulom volebnom období využívali zdroje z eurofondov na zamestnávanie. "Pred vyše rokom a pol sme reálne spustili fungujúci projekt obnovy hradov a kultúrneho dedičstva s nezamestnanými, kde sme získavali finančné prostriedky práve z Európskeho sociálneho fondu. Koniec-koncov, keby pán Pollák bol pozornejší a vnímal naše návrhy tak, ako sme mu ich poskytli, tak by zistil, že aj celé opatrenie Práca namiesto dávok je postavené na prostriedkoch z Európskeho sociálneho fondu. Považujeme to za výhovorky a rómsku reformu za Yetiho," uzavrel Krajcer.

Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová Krajcera doplnila, že v tomto volebnom období predložila SaS 30 opatrení na riešenie problémov rómskej komunity. "My sme to úplne vážne ponúkli pánovi Pollákovi ešte predtým, ako sa stal splnomocnencom vlády pre rómske komunity, aby z toho čerpal. Nezobral si z toho absolútne nič, celé to zmietol zo stola rovnako, ako kolegovia v parlamente zmietli zo stola všetky návrhy zákonov, ktoré predkladám na každú schôdzu a ktoré súvisia s týmito 30 opatreniami," vyhlásila Nicholsonová.

"Pán Pollák si z toho nezobral absolútne nič, namiesto toho neustále s fanfárami ohlasovali nejakú rómsku reformu. Dnes už vieme, že žiadna neexistuje," podčiarkla Nicholsonová. Dodala, že pri hlasovaní o jej návrhoch zákonov Pollák väčšinou ani nebol prítomný. "Pritom on za celý ten čas, čo je poslancom, nepredložil ani jeden - jediný návrh zákona," podčiarkla Nicholsonová. Zároveň upozornila, že Pollák v minulosti pôsobil na Úrade vlády SR, aj na úrade splnomocnenca, takže sa dnes nemôže vyhovárať, že nevedel, do čoho ide.

"Na ďalšiu schôdzu parlamentu mám pripravený návrh zákona, ktorým chceme ustanoviť povinnú predškolskú výchovu pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia od troch rokov," upozornila Nicholsonová. "Na tomto mieste vyzývam pána Polláka, aby pre tento návrh zákona zabezpečil podporu tzv. rómskej koalície Smer-SD a OĽaNO," uzavrela Nicholsonová.

P. POLLÁK: SaS mala dva roky na to, aby niečo urobila pre rómsku komunitu


Strana SaS mala takmer dva roky vo vláde na to, aby presadila svoje návrhy na riešenie problémov rómskej menšiny. Napriek tomu pre túto komunitu nespravila prakticky nič a nie je teda na mieste, aby spochybňovala rómsku reformu, na ktorej sa pracuje iba štyri mesiace. Uviedol to dnes splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) na margo kritiky, ktorá zaznela zo strany liberálov. Napríklad Daniel Krajcer (SaS) vyhlásil, že rómska reforma je ako Yeti, ktorého nikto nikdy nevidel.

"Pokojne aj ja môžem povedať, že ich e-pay karty a zákon o sociálne vylúčených spoločenstvách bol iba imaginárny Yeti. Rómska reforma je na Slovensku jediná nádej v kope zúfalstva, ktorú nám zanechala aj strana SaS," podotkol Pollák.

Podľa neho by konkrétne zákony z rómskej reformy mohli byť v parlamente už v marci. O ktoré z nich pôjde, však dnes ešte nevedel konkretizovať. "V súčasnosti rokujeme najmä s ministerstvami práce, vnútra a školstva. Čiže z týchto troch rezortov je možné očakávať prvé zákony, lebo tu sme asi najďalej s rómskou reformou," priblížil.
 

Vyberte región